El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comuna i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya -el 2CR, ubicat al recinte del Parc Audiovisual, a Terrassa- se suma a aquesta iniciativa i entre les actuacions previstes, hi ha una sessió dedicada al cineasta amateur Carles Barba a la seva ciutat, Terrassa. El seu cinema documenta la societat burgesa, així com les condicions de vida dels immigrants; els guions destil·len un humor agredolç i que avui dia son considerats absolutament “incorrectes”, sempre juga amb una certa ambigüitat, presentant les dues cares més oposades de la moral social i les seves contradiccions. Erigint-se en un cineasta admirat i reconegut per la seva personal mirada, molt seca i directa, i molt especialment per noves generacions de crítics i artistes, que han començat a parlar d’un estil “Barba”.

A la presentació del homenatge al cineasta de la ciutat es donarà a conèixer el treball de salvaguarda, estudi, conservació i difusió del patrimoni fílmic que es realitza al 2CR. Aquest homenatge s’emmarca en l’any europeu del patrimoni cultural, i es fomenta des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb accions i activitats, perquè es promogui entre la ciutadania l’interès per explorar aquesta riquesa i diversitat patrimonial, tot facilitant la seva comprensió i el foment de la seva protecció.

La sessió no hagués estat possible sense la participació del Cinema Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa.

·

Carles Barba, autor d’un llegat patrimonial excepcional sobre la realitat de la societat catalana des dels anys seixanta, fins pràcticament l’actualitat. Filmador compulsiu del contrast social i polític que l’envolta. Irreverent i críc, nin- gú queda absent del seu afinat i irònic sent de l’humor. Gira la càmera per captar tota mena de vibració contracultural. Les seves filmacions no deixen indiferent, i no només volem fer-ne un homenatge, sinó transmetre a les noves generacions, simplement, una manera de fer cinema.

Sessió: Dilluns 21 de maig a les 19:00. Cinema Catalunya (Terrassa)

Projeccions:

‘Mariel va para miss’ (1963). Filmació realitzada el juliol del 1963 vers la filla peta de l’autor, Maria Elvira.

‘De Terrassencs 1997-1999’. Un repàs a la història industrial i social de Terrassa.

Sessió gratuïta amb presentació a càrrec de Mariona Bruzzo, cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, i taula rodona posterior a la projecció amb la par&cipació del mateix Carles Barba, acompanyat per Jan Baca, Albert Beorlegui, David Carabén i Andrés Hispano. Modera Iolanda Ribas (Filmoteca de Catalunya).